Det finns en mängd olika sätt att tilllaga och servera Yerba Mate på. Allt efter smak och tillfälle. Gemensamt för alla sätt är att man skall undvika kokande vatten. Detta är viktigt för smaken, men också för näringsinnehållet. Runt 80grader C är lagom, den temperaturen har vattnet när det sjuder (då små "fiskögon" stiger mot ytan).
Så här har YerbaMate druckits sedan urminnes tider. Det är inte bara ett trevligt och gott sätt att njuta sin YerbaMate på, utan också ett perfekt sätt att tillreda det för att kunna få ut maximalt av nyttiga ämnen och antioxidanter på. En så kallad Bombilla (sugrörsliknande sil) är nu ett måste. Har du dessutom en kalebass eller matékopp underlättar det ännu mer, men en liten mugg eller ett glas fungerar också.
Fyll din kopp till hälften (ta mindre om mildare önskas, och mer om du vill ha starkare) med YerbaMate.
Håll handen för öppningen och luta koppen så att den nästan ligger horisontellt, skaka koppen. Nu skakas den pulvrigaste YerbaMate ner och det största bitarna lägger sig överst, dessa bildar på så sätt en "sil" och underlättar på så sätt pulverfritt drickande.
Ta bort handen och vrid försiktigt tillbaka koppen i sitt rätta läge, gör detta försiktigt så att teet bildar en "backe" i koppen, med dom grova bitarna synliga och det finkornigaste liggandes under detta.
Häll försiktigt på en liten skvätt kallt vatten, utan att förstöra "backen". Låt stå nån minut.
Stick nu försiktigt ner din Bombilla vid sidan av "backen", i det öppna området.
Häll på hett (ca70-80grader C) vatten så koppen blir full. gör detta försiktigt vid sidan i koppen, över bombillan, så att "backen" förstörs så lite som möjligt.
Låt stå en liten stund för att dra, sedan är den färdig att avnjutas!
När vattnet är slut i koppen fyller du försiktigt bara nytt, om och om igen. Smaken avtar efter varje gång, men man kan utan vidare fylla på uppåt 10-12 gånger och ändå känna den fina smaken av YerbaMate. Rör aldrig om med Bombillan, då kommer det finkorniga fram sileffekt förstörs. Det kan vara lite trixigt att få till det på detta sätt i början, men efter lite träning och några koppar yerba, kan Du få din YerbaMate pulverfri och precis så god Du vill ha den.
Detta är ett utmärkt sätt att få sin Maté ren och snygg, och hur stark eller svag man vill.
Ta den mängd YerbaMate du vill ha, vanligtvis 2-3matskedar eller mer (beroende på styrka). Häll upp i kaffepressen.
Häll i lite (1-2 matskedar) kallt vatten, låt stå å dra någon minut.
Häll i det heta (inte kokande!!) vattnet, låt stå i ca 5 minuter innan du pressar och serverar. Den kan även stå längre och dra, då blir smaken mera bitter och näringinnehållet större.
Hett vatten kan tillsättas ett flertal gånger och varje gång blir smaken mildare.
Pröva dig fram vilken tid som passar, och på detta sätt kan man även lätt smaksätta sin Maté, tex. med honung, citron, pepparmynta m.m.
Det här är ett smidigt å lätt sätt att få Mate till flera personer.
Rengör bryggaren så att inga kafferester kommer med i teet.
Mät och häll i YerbaMate i kaffefiltret, ta två rågade matskedar YerbaMate per kaffekopp vatten.
Innan Du startar bryggaren häller du i en aning kallt vatten i filtret, så att YerbaMaten får blöta upp sig.
Starta kaffebryggaren. Vill man ha sin Mate starkare kan man hälla den första bryggade kaffekannan genom filtret en gång till. På det sättet har vattnet paserat genom YerbaMate'n två gånger, och blir därför starkare.
Luta dig tillbaka och njut av ett nyttigare alternativ till kaffe.
Fungerar på samma sätt som med vanligt Te, förutom att YerbaMate'n bör blöttas upp innan med kallt vatten.
Fyll Te-kulan med YerbaMate, blöt upp den under rinnande vatten eller doppa den i ett glas med kallt vatten.
Placera den i Te-koppen där hett vatten finns, dock inte hetare än ca 80-90grader C.
Låt dra i ca 5 minuter, eller längre om du vill ha smaken starkare och mera bitter.
Du kan tillreda Din YerbaMate som en frisk och svalkande sommardryck, smaksatt eller naturell.
Gör precis som när Du tillreder din vanliga yerbamaté, men använd istället kallt vatten och några isbitar.
Tillsätt extra smak om du önskar det, tex; lime, apelsinjuice, honung, socker, lönnsirap eller något annat gott.
Du kan smidigt och enkelt tillreda Yerbamate i din espressomaskin/bryggare.
Häll 2-3 matskedar yerbamate i en kopp/skål.
Tillsätt lite kallt vatten, lagom mycket så att den blir som en "degig", fast och fuktig blandning.
Lägg i det i din espressomaskin/bryggare och tillred på samma sätt som vid kaffe.
Vill Du ha din yerbamate mild är detta ett utmärkt sätt att tillreda den på.
Fyll en Thermos med 70-80grader C varmt vatten.
Häll i 1-2matskedar yerbamate och skaka om.
Låt thermosen stå stilla i ett par timmar så att teet sjunker till botten.
Häll försiktigt upp i kopp eller glas, och avnjut en mild, näringsrik yerbamate.